dissabte, 31 de gener del 2009

ELS RETROBATS I ELS PERDUTS DE JOSEP USÓ

Els retrobats i els perduts, de Josep Usó (Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt 2007, Brosquil Edicions, 2008) és una col·lecció de vuit narracions breus que tenen com a nexe d’unió la desfeta col·lectiva i personal que va suposar per a una gran part dels ciutadans d’aquest país la guerra civil espanyola, ciutadans que una vegada acabada la contesa es van veure obligats a l’exili o a la fugida.
Els personatges que protagonitzen les vuit històries, en alguns dels casos veuen, i per tant ofereixen al lector, la seua trajectòria des de la perspectiva que donen els anys passats. En altres la seua història és la crònica amarga d’uns fets que els portaren a la mort i a perdre’s en el pou de l’oblit. Josep Usó juga en les narracions amb els plans temporals i amb els jocs lingüístics (bastant aconseguit en la narració Sisco), així com amb altres efectes per tal d’aconseguir transmetre al lector les misèries i les pors que patiren uns personatges que van ser atropellats per la història i obligats per la por a la delació a viure en silenci, a ocultar-se en l’amagatall de la desmemòria i a no fer partícips dels anhels passats els seus hereus.
En la meua modesta opinió, aquest és el millor treball que, fins ara, ha oferit a la impremta el vila-realenc Josep Usó. Un llibre ben lligat i, encara que unes narracions destaquen sobre les altres, això no fa ni tan sols que tremole la seua estructura, demostrant d’aquesta manera la seua solidesa.
Entre les narracions que més m’han agradat estan l’esmentada Sisco, on l’autor ens parla del canvi de vida i fins i tot del canvi de personalitat a què es veu obligat un jove matrimoni fugint de la repressió franquista; Enric i Mateu, on un fill, a la mort del seu progenitor, descobrix que aquest fou un mestre d’escola republicà; i Serafí, el relat d’un soldat republicà adolescent que, obligat a passar a França, serà fet presoner i enviat a un camp d’extermini nazi, on serà assassinat, junt amb els seus companys, una nit al bell mig del pati per un escamot de presoners comuns formats per la pitjor escòria d’una societat malalta.
Els retrobats i els perduts és un llibre que des de l’àmbit de la narrativa curta se suma a la llarga llista de títols que els narradors valencians estan escrivint i editant per tal de recuperar la memòria d’un temps i d’un país.