divendres, 19 de febrer del 2010

LA LLEGENDA DEL CORSARI

Salema, una jove morisca, quan torna una nit a casa és testimoni d’un assassinat. Els assassins, en sentir-se descoberts, intenten capturar-la, però ella és molt llesta i aconseguix fugir emportant-se una bossa on hi ha les memòries d’un morisc proscrit al qual tota la seua comunitat donava per mort. Aquestes memòries canviaran la vida de Salema, ja que per una banda la seua troballa serà el punt d’inici d’una aventura que la portarà per les terres de l’Alcoià, el Comtat, la Vall d’Albaida i la Costera, perseguida per la Inquisició, els bandolers i fins i tot per corsaris turcs; i per una altra banda, a través de la lectura del manuscrit, coneixerà la veritat sobre un fet que li va marcar la vida abans de nàixer.
La llegenda del corsari (Col·lecció L’Espurna, Bromera Edicions, Alzira, 2008) és una novel·la situada uns anys abans del decret d’expulsió dels moriscos, l’any 1609, on la intriga i l’aventura sostenen una trama sòlida, ben construïda, que l’emparenta amb les millors novel·les de pirates. Però la novel·la va més enllà, l’autor s’atreveix a reconstruir un temps i un espai on conviuen musulmans i cristians, a refer una comunitat i la seua manera de viure, omplint de detalls valuosos el text i creant una atmosfera de gran versemblança.
La llegenda del corsari transcorre en dos plans temporals diferents que cap al final acaben convergint i encaixant d’una manera quasi perfecta. Francesc Gisbert va obtindre amb aquest llibre el Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2008. Ara, en la meua modesta opinió, crec que és una novel·la que malgrat que aquest premi i que el seu editor han situat dins de la narrativa per a joves, és un relat ideal també per a lectors adults que vulguen gaudir d’una bona lectura, d’una aventura amena i plena de sorpreses i que a més estiguen interessats a saber més sobre aquella comunitat que un dia va conviure amb nosaltres.