divendres, 26 de febrer del 2010

POR I INTRIGA ALS PEUS DEL MONTCABRER

Als peus del Montcabrer hi ha un mas on l’any 1953 va ocórrer un espantós crim que mai no es va aclarir. Unes dècades més tard un jove estudiant de Belles Arts decidix pintar el mas i el paisatge que l’envolta, però per a sorpresa seua en pintar uns ametlers apareix en el llenç el rostre desencaixat i esgarrifat d’una jove. A partir d’aleshores i en comprovar que el fenomen es repetix inicia una investigació que el portarà a esbrinar què va passar realment al Mas del Baró, conegut popularment com el mas maleït.
Joan Pla, en El crim del mas maleït (Col·lecció Esplai, Edicions del Bullent, Picanya 2009), barreja elements provinents del subgènere del terror paranormal amb elements del gènere d’intriga per a construir una novel·la en principi dirigida a un públic juvenil, la lectura de la qual és àgil i entretinguda. A més, Joan Pla aprofita l’avinentesa per a redescobrir-nos el paisatge de les comarques de l’Alcoià i el Comtat marcat per la serra Mariola i els conreus de secà, alhora que també conta a les noves generacions el costat més fosc i amarg d’un temps en què la por era capaç de segellar les boques de la gent i el poder evitava que en alguns casos es poguera fer justícia.
El crim del mas maleït és un relat on el seu autor dóna com a certs i comprovats jocs, teories i activitats paranormals que la ciència no reconeix però que la creativitat humana, a través sobretot de l’audiovisual, ha convertit com a mínim en fets versemblants. La novel·la té interés, i és que una vegada has iniciat la seua lectura t’enganxa fins la darrera pàgina.
Pla és un autor amb una llarga trajectòria i amb molt d’ofici, és un linx de les nostres lletres que sap com ningú dotar les seues narracions dels elements necessaris per a convertir-les en artefactes d’entreteniment literari per a infants i joves.