dimecres, 3 de març del 2010

JOC DE DAUS

Aquestes darreres setmanes, en les quals, com a membre d’un jurat, he estat i estic encara immers en la tasca de llegir i seleccionar els millors llibres editats l’any passat per autors valencians de literatura infantil i juvenil, he trobat unes quantes iniciatives editorials d’allò més interessants, entre totes elles destaca, des del meu humil punt de vista, la col·lecció amb l’ausiasmarquià nom de Joc de daus de l’editorial alcoiana Marfil.
Aquesta col·lecció, que es va posar en marxa l’any 2009 amb l’edició de quatre títols, està dirigida per l’escriptor Jordi Botella i té com a principal objectiu el d’invitar el lector a gaudir d’una obra de la nostra tradició tractada per un autor actual en un acte de recreació, complicitat i homenatge. Joc de daus l’enceta la recreació que fa Pep Jordà sobre un passatge del Tirant lo Blanch de Joanot Martorell, Tirant a Anglaterra, una interessant lectura per a donar el primer pas per tal d’acostar-se al nostre clàssic; la seguix Viatge al Purgatori, de Ramon Perellós versionat per Silvestre Vilaplana, un autor que l’any 2004 va publicar Les cendres del cavaller, una biografia novel·lada de Joanot Martorell. Viatge al Purgatori de Ramon de Perellós és un llibre amb imatges espantoses, de gran crueltat i no aptes per a individus de cor fràgil, amb un rerefons religiós que ens descriu molt bé la mentalitat d’un temps, l’Edat Mitjana, en què la superstició, la religió i la fantasia formaven un còctel explosiu. El tercer títol està recreat per l’infatigable escriptor de narrativa infantil i juvenil Jordi Raül Verdú i es tracta de Rondalla de rondalles, de Lluís Galiana, una recreació que manté bona part de la riquesa del llenguatge emprat en la versió original, de tal manera que esdevé una forma divertida i entretinguda d’aprendre un gran nombre de refranys i frases fetes genuïnes i amb una gran força expressiva. I la quarta i darrera entrega de la col·lecció fins ara és la versió narrativa que Francesc Gisbert fa del poema La faula, de l’escriptor mallorquí Guillem de Torroella, un viatge fantàstic al món de la cavalleria on el personatge principal es veu obligat a jugar a un joc d’intriga per tal de descobrir quina és la malaltia del rei Artús.
Lectures totes elles àgils, interessants, que ens donen a conéixer els nostres clàssics amb un llenguatge actual per tal que més endavant ens coste menys encetar la lectura de l’original. Una magnífica oportunitat d’anar coneixent la nostra tradició literària d’una manera força amena.

1 comentari:

GLÒRIA ha dit...

Manel,
Fas una tasca preciosa. Llegeixes llibres i n'escrius i també escrius per convidar-nos a nosaltres a llegir i a escriure.Cor lletraferit, en cada post em fas saber més coses que no sé. Llàstima que falti temps!
Una abraçada, Manel.