divendres, 12 de març del 2010

UNA NACIÓ AL DESERT

Des de fa uns quants anys l’editorial de Picanya Edicions del Bullent té en el mercat de llibres per a joves una col·lecció que com el seu propi nom indica intenta oferir al lector claus per a entendre el món. La meua primera impressió en caure el seu darrer títol en les meues mans és que es tractava d’un recull de textos de no ficció, però no estava equivocat, són en la seua majoria textos literaris en els quals es va creant el context adient per tal d’oferir les coordenades informatives necessàries perquè el lector es puga situar davant de qualsevol realitat, ja siga el sistema educatiu, la immigració, les religions, els drets de les dones, la globalització, la sexualitat, el racisme...
El darrer llibre de Claus per a Entendre el Món és Un país al desert, del bibliotecari Francisco Collado Cerveró, on ens parla d’una família valenciana que, com tantes altres ho fan tots els estius, acull en sa casa un xiquet sahrauí, Zag. Aquesta serà l’excusa per a narrar des del punt de vista a Miquel, el fill de la família d'acollida, la seua experiència, les vivències que tenen els dos xiquets al poble i sobretot la informació que sobre la situació del Sàhara Occidental li va arribant des de l’òptica de cadascun de la llarga galeria de personatges que hi van apareixent.
Una de les aportacions més interessants que fa aquest llibre és la d’introduir la visió que sobre el conflicte tenen els marroquins, no el govern marroquí, sinó alguns dels emigrants marroquins que viuen en els nostres pobles.
L’aspecte més negatiu potser siga l’excés d’informació, sobretot en els darrers capítols. Un excés que pot estar justificat si la lectura del llibre es té prevista acompanyar-la amb un posterior treball a l’aula.
La narració està seguida d’un glossari i d’un vocabulari hassaniyah-valencià. La lectura del llibre no sols és un repàs per al lector sobre la història d’un conflicte, també és una manera d’aproximar-se a una cultura i una manera diferent d’entendre la vida.