dimarts, 3 de maig del 2011

LA CANÇÓ EN VALENCIÀ



Tinc en les mans un exemplar del llibre La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns, de Josep Vicent Frechina, que ha editat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en la col·lecció Recerca, i després de donar-hi un colp d’ull hi ha unes quantes coses que em vénen al cap i de les quals vull deixar constància: la primera és destacar la gran capacitat de treball que té Josep Vicent Frechina, aquesta és una obra carregada de dades que han estat durant anys disperses, i la seua catalogació ací convertix aquest llibre en un text de referència i de consulta obligada, inclou entre altres una compilació de la discografia valenciana; la segona, que estem davant d’un estudi ben estructurat i que mostra amb claredat el que ha estat la música en valencià els darrers segles, però Frechina no es queda en el mer estudi, amb una prosa de vegades brillant i sempre amena (en cap moment oblida que l’obligació d’un escriptor és fer-se de llegir) reflexiona sobre els camins sinuosos i torturats que ha xafat la nostra música, però mai com un fet aïllat sinó com una part important de la nostra cultura i de la història del poble valencià, tot assenyalant les mancances i els errors que ha patit i que l’ha portada a la situació actual, i una vegada posat suggerix possibles solucions.



Al meu entendre, el llibre és molts en un (de fet, és una biblioteca) i com a diferents llibres es pot llegir. De vegades el lector té la sensació que està davant d’una col·lecció de biografies, d’altres davant de la crònica d’un temps o d’un moment màgic i d’altres davant d’un assaig. Josep Vicent Frechina és una persona hiperactiva, valenta, amb les idees molt clares, té una bona formació intel·lectual que no para de conrear i una gran passió i interés per la cultura popular. És un home que des d’una posició ideològica concreta sap situar-se per damunt d’aquesta i valorar l’aportació cultural d’aquells que se situen als seus antípodes, i d’això també fa gala en aquest treball.
Des de la meua humil opinió, crec que La cançó en valencià és un llibre d’obligada lectura per a tots aquells que seguixen la música en valencià, però també per a tots els professionals que hi estan implicats.




(En la primera foto Josep Vicent Frechina, en la segona Albert Dasí, Pep Gimeno Botifarra, Nestor Mont, Paco Lucas i J. V. Frechina)