diumenge, 18 de gener del 2015

SEDUÏTS PER LA SENSUALITAT


Sexduïts i sexduïdes és un llibre que té una gènesi bastant atípica i a la qual li deu molt la personalitat de qui ha estat el seu manegador, el poeta Lluís Roda. El llibre naix com un monogràfic literari dins del llibret de la Falla Corea de la ciutat de Gandia. Una falla que des de fa anys intenta demostrar a la societat valenciana que la cultura popular no necessàriament ha de ser inculta, com ja assenyalava el fotògraf Francesc Jarque l’any 2006.

Lluís Roda s’ha encarregat de demanar a cinquanta-dos poetes i narradors, majoritàriament del País Valencià, encara que també hi són les catalanes Dolors Miquel i Vinyet Panyella, un text en prosa o en vers que girara al voltant de la seducció, la sensualitat i l’erotisme, tres elements d’alta temperatura que són compatibles i complementaris entre si. El risc era elevat, però Roda és un home agosarat que s’ha lliurat amb tal energia a aquesta causa que, fins i tot en plena crisi econòmica, ha sabut convéncer un editor, Josep Gregori d’Edicions Bromera, perquè en un temps rècord el publicara en format de llibre mantenint disseny i maquetació.


Sexduïts i sexduïdes recull cinquanta-dos artefactes literaris que representen diferents maneres d’entendre la literatura, així com cinquanta-dues mirades sobre un tema tan universal i antic com és el de la carn.
Entre els autors hi ha qui s’enfronta al repte seduït pels elements que formen part del discurs faller, l’humor, la sàtira, la vitalitat, com és el cas de Manel Joan i Arinyó, Joan Olivares o Emili Piera. Hi ha qui s’ho mira des d’una òptica carregada d’intensitat lírica, com ara Mari Carme Arnau, Montse Anfrums o Christelle Enguix. Hi ha qui recrea una experiència, com Josep Lluís Roig, o que crea un univers sensual on la temperatura puja a poc a poc fins a fondre el termòmetre, com Anna Moner o Ramon Guillem. I hi ha qui li dóna forma de despit, com ara Rosa Roig, o de drama, com Manolo Boronat.


En Sexduïts i sexduïdes trobem un llistat extens i molt repartit geogràficament parlant d’escriptors valencians de diverses generacions, la qual cosa ens parla, per una banda, de la quantitat de gent que conrea la literatura catalana al País Valencià, però també del nivell assolit per aquesta literatura els darrers trenta anys. Hi trobem poesia i narrativa d’alt voltatge capaç d’emocionar-nos i fins i tot en algun moment de fer-nos sentir un cert aldarull sota la roba interior.


En el llibre, a més a més, han col·laborat fent la portada l’artista plàstic Antoni Miró i en les fotografies que il·lustren l’interior el fotògraf Javier Alborch, el qual ha comptat amb l’ajuda d’alguns membres de la comissió fallera que han fet per unes hores de models per tal d’oferir-nos unes imatges suggeridores carregades de missatges sensuals i eròtics.
Sexduïts i sexduïdes és un llibre treballat amb molta cura, digne d’estar no sols a la biblioteca d’un bibliòfil, sinó en les mans de qualsevol lector que estima la vida i els petits i grans plaers que aquesta ens oferix.