dimecres, 9 de setembre del 2015

LA CRÒNICA D'UNA RUTA AMERICANA DE VICENT CHILET


Sempre m’he preguntat, sedentari de mena com sóc, quines són les raons que impulsen l’ésser humà a viatjar. El fet de retrobar l’ancestral esperit nòmada? La necessitat d’obrir un parèntesi en la vida i fugir de la realitat en la qual està atrapat? Una obsessió irracional? Un somni? El periodista i escriptor d’Albal Vicent Chilet, en les pàgines de Slow West. Crònica d’una ruta americana, que obri la col·lecció Ciutats invisibles de l’editorial Llibres de la Drassana, afirma que a ell el va moure un somni, el somni de recórrer la costa del Pacífic dels Estats Units en cotxe a través de la mítica carretera 101, des de Seattle, a l’estat de Washington, fins San Francisco, a l’estat de Califòrnia, passant per Portland, a l’estat d’Oregon. Un somni al qual arrossega la seua parella per a trobar-se amb paisatges bellíssims i una gent senzilla i amable.
Vicent Chilet dividix la seua crònica americana d’una manera bastant original, ho fa per capítols que encapçala amb una cançó, d’aquesta manera tan subtil aconseguix dotar el text d’una banda sonora, una música que ens acompanyarà en la lectura tal com a ell l’acompanya la ràdio mentre engolix quilòmetres.
Exceptuant les tres ciutats citades amb anterioritat, el viatger fa les seues aturades en petites poblacions de l’Amèrica rural. Al llarg de la seua crònica ens oferix informació social, econòmica, cultural, esportiva, política, històrica, sobre cada lloc, tot combinant-ho amb petits detalls de la seua quotidianitat.


Trobem que Vicent Chilet és un viatger que porta damunt un bagatge personal irrenunciable que inclou la seua cultura literària, gastronòmica i cinematogràfica, l’eco de viatges anteriors a llocs com ara Sud-àfrica o Itàlia, l’experiència i sensacions que va obtindre en els quals compara amb les de la ruta americana. També és present la seua ciutat d’origen, València.
La velocitat, el ritme del viatge, la marca el comptaquilòmetres del cotxe que han llogat per a l’ocasió. Les aturades estan la majoria previstes i planificades des de València, però així i tot sempre hi ha un espai per a la sorpresa.
Vicent Chilet ens redescobrix una Amèrica tolerant, oberta, rebel, inconformista, multicultural.
La prosa diàfana i àgil de Chilet és una invitació a asseure’ns en el seient de darrere del cotxe i gaudir amb ell d’uns espais de gran bellesa. L’autor ha estat capaç de crear en la seua crònica una atmosfera atractiva i suggeridora amb la qual, amb un cert hedonisme, s’instal·la per damunt de la idea d’una aventura arriscada. No busca glopades d’adrenalina, sinó el gaudi de viure a través de la descoberta d’altres maneres civilitzades d’entendre la vida.
No hi ha res com convertir en realitat un somni. Les fantasies, les il·lusions que no es realitzen acaben podrint-se’ns en un racó de l’ànima i després intoxiquen la nostra vida amb els vapors dolents que desprenen.

Si, a més a més, el somni el compartim com Vicent Chilet ho fa en forma de crònica, el plaer obtingut és major.