dilluns, 23 de maig del 2016

HAHATAY



Nius de Nit és una banda formada per deu músics provinents de les comarques de la Safor (Xeraco) i la Ribera Alta (Algemesí). Una banda que es mou amb gran naturalitat entre ritmes de pop, rock, reggae, ska i rumba.
Aquest segon trimestre de l’any publiquen el que serà el seu primer treball d’estudi, Hahatay (Mésdemil).
Hahatay és una paraula wòlof, llengua que es parla al Senegal i a Gàmbia, que en la traducció ve a significar somriure alegrement i de manera enèrgica, o dit d’una altra manera: a les penes punyalades de somriures.
Amb ritmes alegres i grans dosis de bon rotllo, els components de Nius de Nit ens oferixen en Hahatay dotze cançons farcides d’energia positiva i alegria, cosa que no és sinònim de patxanga i de lletres superficials, tot el contrari, la seua postura vital davant de les qüestions tractades, com ara l’amor, la crítica social, la terrible realitat laboral amb què es troben els nostres joves quan ixen de l’institut o de la universitat, la nostàlgia del passat, etc., és ben profunda.


Hahatay és un disc que desprén bones vibracions. Un viatge sonor des del País Valencià, la seua realitat sociopolítica, la seua tradició musical i reivindicativa, cap a ritmes i melodies d’origen llatí, jamaicà, anglosaxó i amb ecos de música mediterrània i de l’Àfrica equatorial.
Cançons que són una invitació al ball, a la diversió, al somriure, i citant el cantautor de Verges, i amb el somriure la revolta. Una revolta pacífica, Nius de Nit posa els punts sobre les is a la realitat social actual, com ara en el tema Canal 9.
Melodies que s’enganxen a l’oïda i als peus, melodies que no ens deixen indiferents, artefactes sonors que en directe deuen funcionar d’allò més.
Impressionant la secció de vent i les percussions.
A Nius de Nit els agrada introduir ecos en les seues cançons, melodies i ritmes coneguts per tal de despertar en l’oient la memòria, la memòria que en aquest país hem tingut una mica intoxicada i adormida, per a obligar-lo a alçar-se, moure’s i actuar per tal de defendre’s de tanta i tanta agressió.


Amb Hahatay Nius de Nit pretén fer-nos despertar, obligar-nos a buscar la part alegre, lluminosa, positiva de les coses, que carreguem les bateries per a continuar vivint sense deixar-nos arrossegar per les circumstàncies que uns pocs ens imposen.

Hahatay, enfronta’t i venç les penes amb un somriure.