dimecres, 1 de juny del 2016

UN EMPELT MUSICAL


Inserir en una branca o en el tronc d’un arbre una part d’un altre arbre, proveïda d’una o més gemmes de tal manera que entre tots dos es cree una unió permanent, és allò que diem empeltar. L’empelt és la part que es trau d’una planta per a inserir-la en l’altra.
El sextet musical Xaluq juga amb la idea d’inserir en un organisme viu com és la música tradicional valenciana (cançons de bressol, malaguenyes, cants de batre...) altres branques, altres estils musicals com ara el flamenc, el jazz, la música afrocubana, etc., i el resultat és un disc, Empelt (Mésdemil), amb una sonoritat que transmet una gran sensibilitat i en el que els diferents components de la banda han estat capaços de crear una atmosfera netament mediterrània amb un so mestís, ubèrrim i elegant.


En cada tema són capaços de recrear carrers estrets, parets pintades de calç, assossec, camps oberts on els homes i dones sota un sol vertical doblen les cintures per a recollir el fruit de la terra, paisatges on l’oient es deixa dur per una narrativitat sonora que els convertix en escenaris de la quotidianitat.
Xaluq es mou dins del que els especialistes en diuen word music, una etiqueta en què també trobem gent com ara Carles Dénia, Miquel Gil, Mara Aranda, Eliseo Parra o Coebus, una etiqueta sota la qual s’agrupen sons que sovint tenen poques coses en comú.
Empelt ha estat gravat a Badalona amb Guillem Aguilar i als Estudis Jara propietat d’Eliseo Parra, el qual col·labora en el disc posant veus a temes com ara Tan alta como va la luna i Esqueix 2. Xaluq, a més, ha comptat amb la col·laboració del músic Xavi Lozano, que ha tocat el kaval i la xirimia.


Les veu càlides i suggeridores de les cantants Cristina López i Sandra Monfort no s’imposen ni sobreïxen en cap moment sobre la base instrumental creada, una base on la guitarra dialoga amb els instruments de vent, les seues veus s’acoblen a ells afegint notes de sensualitat, de tendresa i fins i tot, arribat el moment, de rauxa racial.

Empelt és un projecte que ha anat creixent i consolidant-se des de fa dos anys i que ara ja és una realitat que obri tot un ventall creatiu a una banda capaç de canalitzar la saba de vells i arrelats sons per les branques d’estil i gèneres més moderns.